Adiabatische koeling vs Corona: 1-0

Nu de corona-maatregelen week per week versoepeld worden en de bedrijven terug opstarten, is het belangrijk om de veiligheidsvoorschriften te blijven volgen. De laatste dagen horen we steeds meer het belang van een goede ventilatie.

De intussen alom bekende Marc Van Ranst beklemtoont het volgende: “Het is wel belangrijk om goed te ventileren. De belangrijkste plaatsen waar besmetting plaatsvindt, zijn plaatsen waar we binnen zitten in een afgesloten ruimte en waar een slechte luchtcirculatie is.

Op de website van Eurovent, de Europese vereniging van HVAC en proceskoeling, lezen we het volgende: “Het lijdt geen twijfel dat de concentratie van de kleinere druppeltjes in de lucht die virussen kunnen bevatten, zo laag mogelijk moet worden gehouden. Dit kan effectief worden bereikt door correct werkende mechanische ventilatiesystemen.

Koelen én ventileren

Onze adiabatische koelers zoals de Breezer en de VC14 en VC16 van Portacool zijn uiterst geschikt om grotere ruimtes te koelen tijdens de warme zomerdagen. Vooral in ruimtes waar een traditionele airco-installatie te duur of te omslachtig is, zijn deze mobiele koelers de ideale oplossing. Denk hierbij aan opslagruimtes, werkateliers, fitnessruimtes, garages, bandencentrales en zelfs discotheken! Deze natuurlijke vorm van koelen met water en lucht kan trouwens zowel in- als outdoor toegepast worden.

Blaas het Corona-virus buiten!

Maar in tijden van corona blijken deze verdampingskoelers nog een belangrijk voordeel te hebben: ventileren. De krachtige ventilator zorgt namelijk voor een sterke luchtstroom die de ruimte van verse lucht voorziet. We hebben de luchtdebieten per toestel op een rijtje gezet:

Om zowel de koeling als de luchtkwaliteit te maximaliseren, is het ideaal wanneer er voldoende buitenlucht wordt aangezogen en er een raam of deur open staat. Hierdoor wordt een soort overdruk in de ruimte gecreëerd, die de reeds aanwezige warme lucht naar buiten stuwt en vervangt door verse gezonde lucht. Hiermee wordt de binnenruimte niet alleen gekoeld, maar ook continu geventileerd hetgeen de luchtkwaliteit optimaliseert.

Wenst u deze zomer uw werkplaats of opslagruimte te koelen én te ventileren, contacteer ons dan snel.