Koeling van proceswater of koelwater

Men spreekt van proceswater of koelwater wanneer dit gebruikt wordt om productieprocessen te koelen. Het koelwater wordt dan ingezet als warmtewisselaar om de warmte te onttrekken uit een product of proces, waardoor het water opwarmt.

De laatste jaren trachten bedrijven de impact op het milieu te minimaliseren. Denk maar aan het gebruik van duurzame warmtebronnen zoals oppervlaktewater (in plaats van drinkwater) en het hergebruik van proceswater. Hierbij wordt het opgewarmde proceswater afgekoeld alvorens het opnieuw doorheen het proces circuleert.

Koelwater: onmisbaar binnen elke sector.

Koelwater is van groot belang binnen heel wat industriële sectoren. Vooral de chemische sector en voedingsindustrie, maar eveneens bij de productie van kunststof, de farmaceutische industrie en de textielsector.

In de chemische sector wordt jaarlijks meer dan 500.000.000m³ koelwater gebruikt. Hiervan is 90% afkomstig van het oppervlaktewater. Veelal wordt dit koelwater gebruikt voor het koelen van gassen, vloeistoffen of installaties.

Koelwater binnen de chemie

Ook binnen de voedingsindustrie zien we dat het gebruik van koelwater van cruciaal belang is. Voorbeelden zijn onder andere het wassen van fruit en groenten, het koelen van brouwketels of het koelen van voedingsmiddelen.

Koelwater binnen de voedingsindustrie

Waterlozing

Minstens even belangrijk binnen de industrie is het lozen van water. Hiervoor zijn zeer strenge regels voorzien om de schade aan mens en milieu tot een absoluut minimum te beperken. Zo mag het water dat geloosd wordt in een rivier maximum 30°C zijn. Is het water warmer? Dan moet dit eerst gekoeld worden alvorens het in de rivier wordt geloosd.

Verzeker de continuïteit binnen uw bedrijf

Zoals u ziet is het gebruik van koelwater en de koeling ervan een belangrijk onderdeel binnen talrijke industriële processen. Het koelen van het water zelf gebeurt dan in een open circuit via koeltorens, of in een gesloten circuit met behulp van koelmachines.

Maar wat als de koelinstallatie plots in storing gaat? Of is er meer koelvermogen nodig ten gevolge van productiepieken of tijdens de warme zomermaanden?

Dan kan u rekenen op Delta-Temp, de specialist in verhuur van industriële koeling. Onze moderne EVO-chillers zijn uitgerust met een interne warmtewisselaar, ideaal voor zware industriële toepassingen. Daarnaast beschikken onze koelmachines over remote control, zodat u de prestaties van de koelmachine altijd en overal kan volgen.

Bekijk onze chillervloot

Bovendien beschikt Delta-Temp over allerlei nevencomponenten zoals pompen, waterslangen, voedingskabels, warmtewisselaars, enz... om uw tijdelijke koelinstallatie volledig op maat te configureren. Ook het transport hebben wij in eigen beheer, zodat we niet afhankelijk zijn van externe partijen. De levering en installatie gebeurt door onze gecertificeerde koeltechnici: zo bent u zeker van een betrouwbaar en goedwerkend koelingsysteem voor zolang u het wenst. 

Heeft u vragen of wenst u meer info? Aarzel niet ons te contacteren. Onze product managers hebben de nodige kennis om u met raad en daad verder te helpen.

Contacteer ons  +31 (0) 107 99 53 90