Industriële koeling huren voor een perfecte coating

Een grote constructeur van landbouwmachines doet elke zomer beroep op Delta-Temp voor het installeren van bijkomende koeling. Normaal bieden hun vaste koelinstallaties voldoende koelvermogen. Maar tijdens de warme zomermaanden spelen ze liever op veilig en huren ze extra koelcapaciteit in. Zo komt het productieproces niet in het gedrang en biedt men de werknemers een aangenaam binnenklimaat.

Het produceren van landbouwmachines is een complex proces waarbij heel wat komt kijken. Denk maar aan het ontwerpen, produceren, bewerken en assembleren van alle onderdelen. Om nog maar te zwijgen over de elektrische en hydraulische systemen en de aandrijving. Ook het verfproces is hierbij een belangrijke factor. Niet alleen omwille van de esthetiek, maar ook om corrosie tegen te gaan.

Tijdelijke koeling zorgt voor een glansrijk resultaat

In de lakkerij worden stalen onderdelen geverfd. Sommige componenten worden in een verfbad ondergedompeld, andere delen worden gepoederlakt. Dit is een veelgebruikte methode om een duurzame en slijtvaste coating aan te brengen. Maar dit is eveneens een heel delicaat proces waarbij de ruimtetemperatuur een belangrijke rol speelt.

Poederlakken is een elektrostatische verftechniek waarbij het te lakken onderdeel een positieve lading krijgt. Vervolgens wordt dit met een haak aan een transportband gehangen en naar de spuitcabine getransporteerd. Hier worden negatief geladen poederdeeltjes op het onderdeel gespoten en hechten zich elektrostatisch vast aan het oppervlak. Daarna gaat de component via de transportband in een oven. Bij 180-200°C smelten de poederdeeltjes en bedekken ze het onderdeel met een gelijkmatige laag.

Het spreekt voor zich dat de oven voor heel wat stralingswarmte in de ruimte zorgt. Deze warmte, in combinatie met de hoge buitentemperaturen, zorgt ervoor dat het snel te warm wordt in de lakkerij. Bij deze hoge temperaturen gaat het lakpoeder samenklitten en kan men het niet verstuiven zoals het hoort. De spuitkoppen van het verfpistool verstoppen en er ontstaan artefacten in de verflaag. Hierdoor werden in het verleden al heel wat onderdelen afgekeurd tijdens de kwaliteitscontrole. Met veel vertraging en hoge kosten als gevolg.

Tijdelijke koelinstallatie verzekerd de continuïteit van het productieproces

Ruimtekoeling zorgt voor continuïteit

Om de warmtelast van de oven tegen te gaan is het dus nodig een krachtig koelingsoffensief in te zetten. Aangezien onze klant al jaren dezelfde installatie inhuurt tijdens de zomer, wisten we op voorhand wat de geschikte oplossing is.

We plaatsten een mobiele chiller van 300kW met 3 krachtige luchtbehandelingskasten tegen het gebouw waar de lakkerij zich in bevindt. Via 6 luchtslangen wordt maar liefst 60.000m³/u gekoelde lucht in de lakkerij geblazen. Filters in LBK's houden stof en insecten tegen zodat de lucht in de ruimte zuiver blijft.

Met deze tijdelijke koelinstallatie zorgen we ervoor dat de temperatuur in de lakkerij onder controle blijft. Enerzijds creëeren we hiermee een aangenamer binnenklimaat voor de werknemers. Anderzijds zorgen we ervoor dat het productieproces vlot kan verlopen zonder in te boeten aan kwaliteit.

Is er binnen uw bedrijf nood aan extra koeling? Wilt u uw werknemers aan aangenaam binnenklimaat bieden? Is er nood een extra koelcapaciteit voor een bepaald productieproces? Wenst u de temperatuur in een opslagruimte tijdelijk onder controle houden?

Delta-Temp is de specialist inzake tijdelijke koeling. Met onze uitgebreide en moderne vloot bieden wij een oplossing op maat van elke vraag. Neem gerust contact op, onze product managers helpen u verder van A tot Z.

CONTACTEER ONS 0800 25 25 25 6